Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Sabtu, 17 Januari 2009

*.* Repost lagi-Post2 dlm forum BJ yg kurasa perlu dikongsi *.*

Joe mendula

Kadang2 masa kita kesan penyakitnya dah terlewat, apapun awak dah cuba sedaya mungkin....kita redha ajer lah, dalam pengalaman aku sendiri pun perkara arnab terbaik mati ni pun dah beberapa kali terkena.Kita hanya buleh menimize dengan cuba study faktor penyebab..

Antara perkara yg boleh diambil perhatian.

- Jangan letak bersebelahan ngan ayam, arnab alergy hama.

- Jangan terus bagi sayur dari pasar. Rendam dan cuci dulu.

- Pastikan kebersihan kandang, bekas makan & minum.

- Jangan biarkan ia stress-Elakkan dia dari kebisingan atau lokasi kandang biarlah jauh dari kawasan lalu lalang dan yg kurang aktiviti manusia.

- Pastikan dedak tidak berkulat (kehijau-hijauan)

- Sebaiknya gunakan dedak yg mengandungi Probiotic, Antibiotic & Anti Oxidant.

- Elakkan kandang jgn terkena pancaran matahari terus.

- Bekalkan kain bersih yg kering utk ia memanaskan badan waktu musim hujan.

tapi tukar lain dan basuh hari2.

- Gunakan EM-AS 1:200 dalam air minuman dan spray sekitar kandang sekali seminggu.

Apapun...kita hanya merancang, kalu musibah nak tiba kita tak dapat menahannya.

Semangat jangan luntur, ingat..kalaupun mati sekor, insyallah ibu yg lain akan gantikan ngan anak arnab baru 8 ekor sekali beranak... Saya sendiri pernah kena major mortality...separuh arnab mati akibat sampar ayam...tapi alhamdulillah, beberapa bulan ajer dah recover.

OK...kalau takde cabaran tuh takde thrill la..mental mesti tahan ..ok, selamat berjaya.

------------------------------>

Capt (Rtd) Zaman... ex-Royal Engineers

Sekadar berkongsi pengalaman... saya mula menternak arnab secara kecil2an - sederhana mulai '87. Pulangan / pembiakan yg cepat, teknik penjagaan mudah, risiko mortality agak rendah jika baka pedaging yg bermutu (New Zealand White & Californian) dsb. Peringkat awal sales memang "under-supply" terutama capture market 70:30 antara luar-negara:lokal. Sales merudum setelah tahun ke3 apabila glut dan market-share mengecil. Masalah utama rata2 org lokal fobia dgn perkataan "ARNAB" walaupun dibanding dgn red-meat yg lain ianya jauh lebih bermutu. Pd saya kepincangannya lebih kepada marketing & product presentation. Dagingnya harus dijual sebagai "cut-meat", satey, processed burger-patties, nugget dll. Elakkan "whole-carcass" (tu yg nampak mcm kucing). Banyak produk hiliran yg lain dari ternakan Arnab. i.e. Kulit, felt, rabbit-foot dll. Sisa kandangnya juga antara yg terbaik dibuat baja organik samada dikompos atau tanpa process kerana ianya tidak "panas". Saya masih membela arnab sebagai sebahagian dari sistem perladangan integrasi saya. Tapi sekarang cuma dari jenis "LionHead" & "Angora" utk pasaran haiwan kesayangan di pet shops. Sisa kandangnya dibuat baja organik secara Vermikompos (menggunakan cacing pengomposan - Harimau & Merah). TQ

"-Originally Posted by iffan04 View Post

...tergerak nak buat comercial pula.......pemakanan dia..."

Pemakanan dia, kalu di ladang sy... cuba iffan04 lihat posting sy di thread "Ternakan Ayam Belanda & Ayam Api2 / Mutiara". Pelbagai cara kita nak mengurangkan kos makanan ternakan malah menambah-nilai mutu dagingnya.

Utk yg >2bln keatas, sy memang dok bagi rumput Napier, rumput Decumbens, rumput Guatemala, petola, kacang botol, daun keledek, dll sebelah pagi.

JANGAN sekali2 bagi PETAI BELALANG, walaupun berprotin tinggi tapi ada unsur yg boleh mengakibatkan maut kpd arnab.

Petang pulak bagi pellet arnab. Kekadang bagi Alfalfa & Timothy Hay (sbb sy punya skrg LionHead & Angora utk Pet market - nakkan ianya kelihatan cantik).

Elakkan beri dedaun hijau, carrot atau sayuran jika umur <2bln>kerana ianya masih tiada enzim utk menghadham makanan tu. Nanti cirit-birit sampai maut. Wslm..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*