Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Sabtu, 21 Mac 2009

*.* Anggaran dan Kiraan Kasar Industri Penternakan Arnab - En.Zaha Blog Arnab Manja(Besut) *.*

zahasalleh said...

Assallamualaikum!, Terima kasih diatas minat tuan utk memelihara arnab.Walau apapun tujuan ternak @ bela arnab, potensinya cukup memberangsangkan. Produk yg mempunyai pasaran yg tersendiri samada untuk hobi ( pet ), daging ( meat ), perubatan ( medical ), Tarikan taman permainan dan sebagainya. Sedikit info utk pengetahuan tuan. Penternakan arnab di Malaysia masih lagi pada skala kecil tetapi permintaan amat tinggi. dgn kapasiti penduduk berjumlah hampir 24 juta, pasaran domestik utk pet amat tinggi sekali kerana memang sifat rakyat malaysia amat penyayang. sekurang-kurangnya 1% @ 240 ribu rakyat Malaysia memelihara pelbagai spesis haiwan utk hobi semata-mata dan dari 240 ribu itu, dgn mengambil kira hanya 10% yg bela arnab bermakna 24 ribu ekor setahun @ 2000 ekor sebulan. Jika dibuat pecahan ikut negeri, secara purata setiap negeri semenanjung memerlukan 181.8 ekor anak setiap bulan!. Ini anggaran minima sahaja. Tetapi permintaan sebenar adalah jauh lebih tinggi. Berdasarkan maklum balas blog saya http://arnab-manja.blogspot.com , permintaan melebihi jangkauan. Kajian market yg tlh sy buat, utk daerah saya ( besut, Terengganu ) dgn kapasiti penduduk 200 ribu ialah 160 ekor sebulan ( ada 8 kedai haiwan ternak @ 20 ekor setiap kedai ), pasir puteh, bachok, melor, Kota Bharu ( Kelantan ) bilangan penduduk 500 ribu(15 kedai ternak haiwan bersamaan 300 ekor sebulan). Jadi permintaan sebenar sebulan utk area yg disebutkan ialah 460 ekor. Pengeluaran sy skrg hanya antara 50 – 80 ekor setiap 50 hari pd kadar RM6/ekor. Utk market bandar besar pantai barat tentulah lebih tinggi dgn kepadatan penduduk yg agak tinggi & harga seekor juga adalah tinggi, sekitar RM20 – RM35/ekor ( anak ) Dewasa RM50 – RM80. Produk berasaskan penternakan arnab seperti biojisim ( najis ), perubatan-ubat kuat ( arnab jantan boleh mengawan setiap lima minit & betina bila-bila masa jika diperlukan ), extract ( pati ), makanan segera ( burger, sosej dsb ) belum diterokai sepenuhnya. Permintaan utk daging juga tinggi.
Jadi inilah masa yg sesuai utk kita terokai alam penternakan arnab. Rebutlah peluang ini.

2 ulasan:

lliesz_sisp berkata...

saya berminat untuk membuat ternakan arnab ni. tapi kena attend kursus betul2 dulu. skrg tgh buat experiment rabbit kat rmh.

iceburn berkata...

kursus oleh jabatan haiwan kluang pon ada~
kalau nak kursus under arnabkiut rabbitry, mungkin awal tahun depan, setelah facilities kami siap sepenuhnya~

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*