Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Selasa, 31 Mac 2009

*.* Bagaimana ingin menyuntik Ivermectin (Cara dan Dos) - PART 1 *.*

OK utk kampage dan iceburn.

Vet ti bagitahu kawan inject kat bawah kulit di tengkuk (kawasan yg banyak kulit la) Dan seorang pembantu perlu memegang arnab itu untuk mengelakkan ia dari meronta2.
Antara advice dari vet itu ialah:
  • Beli ivermectin 1% 100ml pada harga RM75 sebotol
  • Dapatkan penyuntik dan jarum yg paling halus.
  • Sediakan kain bersih utk bersihkan jarum selepas sekali jab.
  • Satu sessi boleh pakai 1 jarum tiga kali (dibersihkan sebelum jab arnab lain)
  • Cucuk jarum ketampok botol, Tonggengkan botol ivermectin.
  • Dapatkan 0.3mL, jentik sikit jika ada bubble.
  • Tekan penyuntik sampai terpancut keluar 0.1ml , so baki 0.2mL.
  • Ingat!! jangan suntik udara kedalam badan arnab.
  • Picit2 sket bahagian yg hendak dicucuk, biar kebas2 sikit.
  • Cubit dan tarik sedikit kulit atas tengkuk.
  • Cucuk pada bahagian cubitan seberapa cepat yg boleh, tekan penyuntik.
  • Tarik secara pantas.
  • Gosok2 dan lurut bahagian yg dicucuk tadi agar ubatnya meresap ke bahagian lain.
  • Ulangi suntikan itu selepas 2 minggu supaya telur parasit & kutu yg baru menetas juga dihapuskan.
  • Suntik semua arnab yg berkongsi cell dan kandang yg sama.
  • Ingat !!! hanya 0.2ml bagi arnab yg bersaiz 1~2kg, dan 0.1mL untuk arnab dibawah 1kg.

    Arnab yg baru disuntik akan mengeliat atau termenung sebentar.

    Sila betulkan saya jika ada kesilapan.
  • Jangan over dose atau anda akan menjadi "PEMBUNUH ARNAB SENDIRI"
__________________
JOE AGRO BIZ
Website : Kebun Arnab Ar Rasya
Email : mjoe2447@gmail.com
HP : 0166490062
Lot 913C, KM4 Semabok,75050
Melaka Tengah,
Bandaraya Melaka Bersejarah
.

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dimana boleh dapatkan vaksin tersebut? and dimana juga nak beli picagari?

iceburn berkata...

kalau cari di farmasi/klinik haiwan ada jual. ivermectin nih digunakan untuk binatang ternakan lain jugak, kambing, lembu, anjing, kucing dan arnab. cuma dos suntikan jer bergantung kepada jenis haiwan dan berat haiwan. saya boleh dapatkan ivermectin untuk encik. hubungi saya untuk keterangan. untuk picagari, boleh jugak beli picagari dari farmasi, mintak dia picagari 1ml kegunaan untuk orang sakit diebetes, untuk kegunaan inject insulin. fahmi 0173030433

hazambichehassan berkata...

AZAM BERTANYA...ADAKAH VAKSIN INI MAMPU UNTUK MENGELAKKAN SELSEMA DAN CIRIT BIRIT KERANA INILAH PENYAKIT YANG PALING DI TAKUTI

iceburn cartello berkata...

banyak lagi penyakit yg perlu ditakuti. ini hanya untuk rawatan scabies. untuk cirit dan selsema kena cegah cara lain. persekitaran bersih dan sihat utk elak selsema, pemberian makanan baik dan tidak cerai susu terlalu awal utk elak cirit.

IceCreamBun berkata...

I ade baca, ivermectin ni boleh letak belakang telinga tikus belanda untuk kutu. Yang ni ivermectin sama juga ke? Susah betul nak cari. Mana boleh beli?

Amanda
http://theminiherd.blogspot.com

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata...

whatsapp ArnabKiut 0193737311
kami ada jual. RM145.00 100ml, percuma 20 bilah syringe dan jarum

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*