Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Isnin, 9 Mac 2009

*.* Komen Balas Isu Makanan Tambahan *.*

3 ulasan:
Tru-Luv Rabbitry berkata...


kawan, cepatnya sudah kurangkan kos. betul ke tumbuhan ni semua baik untuk arnab?

susah nanti tak berkualiti daging arnab tu jika tak cukup nutrisi.
2009 Mac 5 13:55

iceburn berkata...


sebagai tambahan kepada pergantungan pallet secara total, untuk arnab-arnab dari baka shorthair domestic, ramai yang dah cuba beri dari jenis tumbuhan-tumbuhan ni. lain jenis tumbuhan, lain kandungan nutrisi, kita boleh ambil sampel dari tumbuhan dan hantar ke makmal jabatan haiwan untuk diteliti kandungan nutrisi, samada ia mengandungi zat-zat yang diperlukan oleh arnab atau tidak. saya hanya berkongsi apa yang saya pelajari samada dari proses lisan, bacaan atau praktikal.
Ada kawan yang memberi arnab dari baka dutch dan rex dia daun dan batang jagung, daun dan batang diberi kepada arnab, buah jagung dijual, bukankah ini mendatangkan sumber ekonomi. dari hasil jualan buah jagung bolehlah beli pallet untuk arnab. okie ker tak? mungkin jawapan saya agak radikal, tapi saya amat berbangga kawan dari TruLuv sampai melawat blog saya, ini hanya pandangan saya, terima kasih kerana memberi komen~
2009 Mac 5 14:28

iceburn berkata...


sambung sikit lagi, mengikut dari mereka-mereka yang berpengalaman, sesetengah dari tumbuh-tumbuhan ini boleh dijadikan pelapis kepada kebergantungan kepada Hay yang diimport dari luar. kalau kita boleh perolehi Hay yang ada kat Malaysia, dengan kandungan nutrisi dan zat yang sama, buat apa kita nak beli hay mahal2 yang diimport, lebih elok kita support local product~
Sekadar Pandangan... :)

2009 Mac 5 15:07

-Tujuan saya mengeluarkan contoh² makanan tambahan bagi menampung kos memelihara arnab yang semakin meningkat dengan peningkatan harga pallet dan ketidak stabilan harga di sesetengah tempat ini adalah kerana sekadar ingin berkongsi maklumat dan ilmu yang sedia ada samada dari sumber bacaan, lisan, pengalaman dan beberapa sumber lain. Bukanlah ingin menjatuhkan mana² pihak dalam pengusahaan makanan pallet, tetapi dari sini, dapatlah membantu penternak² yang baru bertatih untuk mengembangkan industri belakang rumah mereka.

Bukan tidak diberi terus pallet kepada arnab, tetapi dari pemberian makanan sampingan dapat menampung sehingga separuh dari kos memelihara arnab. Bagi mereka yang punya arnab setakat 10 ekor, mungkin tiada masalah untuk mengeluarkan wang membeli pallet RM20sekilo, mungkin memelihara arnab pun sekadar bertujuan untuk bertanding di show atau apa, tetapi apa yang saya keluarkan disini bertujuan memberi pendedahan kepada penternak² yang sedang berusaha untuk menjadikan industri ternakan arnab sebagai medium pendapatan utama mereka. Sikap mementingkan diri dan menjaga hanya kepentingan peribadi tanpa berkongsi dengan orang lain, adalah sikap yang paling harus kita jauhi.

Dengar-dengarkan~ dan selamat beramal~!!!

iceburn

The Legendary of The Burning Ice

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*