Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Selasa, 3 Mac 2009

*.* Menu Pemakanan Arnab Bunting *.*

Originally Posted by bantak View Post
bg mkn alfafa hay ker timothy hay? ade lubang leh dpt murah?? beli ikut bailes ker kira kg..(bab arnab hiasan nie mknan dia yg letih...)hehe bg daun tempatan apa yg boleh sebagai ganti?


Replied by Eudrillus
Alfafa & Timothy Hay ni supplement utk pregnant & lactating mothers. Anaknya diberi hingga minggu ke5. Main dietnya rabbit pellet.
Pregnant & lactating mothers juga kita beri Rumput Napier, Decumbens & Guatemala utk protin dan bantu penghadaman.
1kg bale dok ada approximately RM26 kot. Tak ingatlah. Dari bale ni, kita shred dulu baru tak byk pembaziran.

Originally Posted by Eudrillus View Post
Alfafa & Timothy Hay ni supplement utk pregnant & lactating mothers. Anaknya diberi hingga minggu ke5. Main dietnya rabbit pellet.

Pregnant & lactating mothers juga kita beri Rumput Napier, Decumbens & Guatemala utk protin dan bantu penghadaman.

1kg bale dok ada approximately RM26 kot. Tak ingatlah. Dari bale ni, kita shred dulu baru tak byk pembaziran.

Replied by Bantak
oh capt buat mcm tue, sy plak bt mcm nie,

>3bln pallet ngan limited suply alfafa,
>3bln roughly segenggam pallet ngan unlimited supply timothy

prior one week sblm nak gie menunjuk2 kat petstore atau potential buyer bg ramuan nie la..minyak bunga matahari sesudu gaul ngan ngan pallet, kasi shining bulu dia..haha klau couple br bercinta tgk..si mamat pun pun tangkap leleh ngan keayuan arnab..haha (gelak jahat nie)

arnab sy toilet train br jual..mahal lg sket..capt. toilet train tak?

11 ulasan:

siti berkata...

boleh tak bagi makan daun mulberry? kata orang tua2 daun tu bagus untuk banyakkan susu ibu arnab. saya dah try.nampak bagus.camna pendapat anda?

Fahmi berkata...

selain mulberry, ada juga pendapat daun ginseng jawa pon boleh meningkatkan penghasilan susu.

arnabkus berkata...

tuan masih guna alfalfa hay lagi ker??
ade ditulis diatas mengatakan 1kg hay dalam rm26,
disini saya ingin menumpang promosi alfalfa hay dari autralia pada harga RM20 untuk 2KG.
jika tuan ambil banyak saya boleh turunkan pada kadar terendah

iceburn berkata...

itu harga lama. saya skang tak guna alfalfa hay, saya banyak guna malaysian hay.
harga rm20 2kg tu pon masih tinggi.
tq~

Faris berkata...

salam fahmi
nak tanya ni, dah ada stok malaysian hay ke?
berapa harga untuk 5KG?
kalau murah, hujung bulan ni bleh ambik sekali
dengan pellet bengy tu, hehehe

arnabkiut berkata...

wsalam,
malaysian hay on the move bro... tapi kuantiti utk jualan takda lagi, skang tengah setup sikit²... insyaAllah alfalfa n timothy made in malaysia coming soon~

Mohd Zulfadzly Bin Mohd Tumari berkata...

ermm...berapa harganya?

putra_black@hotmail.com

Rabbit House berkata...

Slm,sy nk tny sikit,kacang kelisa/botol boleh menambah kandungan susu arnab atau tidak????

iceburn berkata...

tidak ada kajian terperinci untuk perkara ini, setakat ini banyak pendapat mengatakan demikian.
saya tidak berani untuk mengatakan perkara ini benar.
setakat yang saya ketahui, segala yang tinggi protein boleh diberikan kepada ibu yang sedang menyusukan anak.
saya tak pasti kandungan protein didalam kacang botol, cuba research kat google.
selain kacang botol, banyak lagi pilihan lain untuk menaikkan kadar protein didalam pengambilan diet arnab.

bitbit berkata...

hi, saya ada bela rabbit mix-breed umur 3 bulan lebih.

rabbit saya asyik bersin padahal sangkar n persekitaran dia bersih ja. rabbit saya xda masalah makan n tahi dia pon elok. cukup bulan saya antar g potong kuku n check kat vet tapi napa dia still bersin berkali2 plak tu?

iceburn berkata...

hasyhummm~!
hmmm, tempat belaan tertutup ke tak?
pellet banyak habuk?
sangkar terdedah tak kepada angin dan tempias hujan?

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*