Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Isnin, 13 April 2009

*.* Abscess Capsule(Bisol daa) dan Myxomatosis (Part 1)*.*

Quote:
Originally Posted by iceburn View Post
salam
ada sesaper bleh tolong jawabkan soalan ni?

Lebai Cute berkata...

Bukan komen tapi soalan.

Ibu arnab aku dekat tetek dia ada ketul2 bulat kalau kita rasa. besar lebih kurang taik arnab juga. aku rasa susu dalam kantung dia dah jadi keju kot. apo ko rasa. harap2 jgnlah penyakit
2009 April 11 22:39
Sapa Lebai Cute tuh ??, Zaha ker? macam2 lebai ada rupanya yer...

Rasanya tu macam simptom mammary tumor,
Cara rawatannya sama juga seperti Abscess capsule (Bisol daa) atau Myxomatosis .......hanyalah "bedah & buang", membiarkan keadaan itu lebih lama, hanya akan menambah parah.

Bila dah berakar umbi, ianya tak mungkin dapat dibersihkan secara total, maksudnya...selepas pembedahan pun..ia akan muncul lagi.
__________________
JOE AGRO BIZ
Website : Kebun Arnab Ar Rasya
Email : mjoe2447@gmail.com
HP : 0166490062
Lot 913C, KM4 Semabok,75050
Melaka Tengah,
Bandaraya Melaka Bersejarah
.

Replied dari Iceburn
weohh~ bedah dan buang yer? ehehehe berat jugak masalah nih. Kalau rasa macam berat jer jalan penyelesaian tu, rasanya elokla di singkirkan

tapi adakah kesemua puting susu akan berkemungkinan mengidap penyakit ini, atau hanya yang terjadi tu takkan menjangkit kepada puting yg lain? rasanya kalau ibu arnab tu masih ada anak yg masih menyusu, agak sukar jalan kerja penyingkiran tu... tapi kalau ada ibu tumpang yg berkebolehan, takda masalah rasanya...
"Bila dah berakar umbi"-nih dah klasifikasi sebagai kanker(barah da~) ker? berat jugak nih...eh? tumor tu barah la kan?hUhuHUHU

Lebai Cute(sila klik) salah seorang pengunjung blog aku la BJM... kalau visitor tanya macam2 yg diluar pengetahuan aku, kena la merujuk kepada Otai² kat BJ nih.. ehehehe

Replied dari Bro.Joe Mendula
Yer memang tumor tu adik beradik kanker, rawatannya adalah bedah dan buang. Kalau dia masih dalam lactating period, biarlah ia besarkan dulu anak dia....insyallah, ibu itu masih mampu bertahan.

Lepas tu...banyak pakar vet mencadangkan wat dua surgery sekali....buang tumor dan spay terus...

Tapi saya pernah tertengok di "History Channel" , selain dari teknik pembedahan ini, satu lagi rawatan yang diharamkan oleh badan perubatan dunia tetapi mempunyai banyak testimoni yang berjaya merawat cancer.... ialah"biji buah aprikot"...perlaksanaannya hanya boleh didapati dihospital2 di Mexico.

Dari extrak biji buah appricot tadi mereka menghasilkan Amygdalin, laetrile dan vitamin b17 yang dikatakan berkemampuan melenyapkan cancer.

So..selain dari biji apricot yang mempunyai kadar vitamin B17 tertinggi....biji buah epal juga mempunyai komposisi tersebut.

Haha..kalau nak buat experiment...anda carilah 10gm biji(kernel) epal, jemur sampai kering, ditumbuk lumat. Serbuk itu dibancuh kedalam air minuman arnab.

Tapi percubaan secara gamble ini adalah atas tanggung-jawab masing2...

Dikhabarkan ada doktor yang mengidap kanser paru2 yg kronik...selepas menulis wasiat dan telah bersedia untuk mati. Tapi malam itu dia telah menyuntik extrak laetrile itu pada dirinya sendiri. Dan beliau telah sembuh sepenuhnya dalam tempoh yg singkat. __________________
JOE AGRO BIZ
Website : Kebun Arnab Ar Rasya
Email : mjoe2447@gmail.com
HP : 0166490062
Lot 913C, KM4 Semabok,75050
Melaka Tengah,
Bandaraya Melaka Bersejarah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*