Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Jumaat, 24 April 2009

*.* Arnab Garang?? Grrrrr~!!! *.*

Quote:
Originally Posted by zii
En. Joe nak tanya sikitlah ...rasa agak pelik pada satu ekor arnab ni... baka NZW .... dari kecil lagi dah garang ..suka gigit ..nak kata dia tertekan tak mungkin tapi .... kalau dok bagi makanan asyik nak gigit kita je...hari ni pun saya kena gigit lagi ..geram tul...... sepanjang saya bela arnab tak adalah pula baka jenis tu garang kecuali 2 jenis arnab yang sy pasti ada juga yang garang...(nak cakap jenis apa pun tak tahu ).

tentang makanan arnab pula hari semalam kehabisan kena beli kat kedai .... mungkin 2 tiga hari lg tempahan makanan arnab tu sampai.... sebab stock kat tempat tu pun dah kehabisan.... ada pesan FFM 10 guni dan yang hijau 10 guni. arnab kak pulak dah pandai pilih tu yang susah
.
Quote:
Originally Posted by ciku View Post
Sorry mencelah.......terkenang arnab garang........ada kawan n otai tu bela arnab garang ... masa nak bagi makan perlu pakai sarung tangan kulit...... kalau x mesti luka kena gigit ........hahahaha ... sedihnya skg tinggal dalam kenangan sahaja......

OK Kak Zii, Selain dari stress...inilah antara beberapa sebab lain kenapa arnab menggigit. Tak tau arnab akak tu tergolong dalam kategori yg mana satu...

  • Arnab menggigit untuk menzahirkan rasa sayangnya.. Tindakan ini selalunya disertai dengan perbuatan berlari mengelilingi anda., sering berdengus lembut. Namun arnab itu tidak menyedari yg ia menyakiti anda.
  • Arnab juga akan menggigit untuk mendapatkan perhatian dari anda. Ia bagaikan berkata “Hello tuan, saya kat bawah ni..!! Saya nak makanan saya sekarang”
  • Anda menghalang laluannya, Ia akan menggigit supaya anda beralih.
  • Jika ia menggigit waktu anda mengangkatnya, ia mungkin mahu anda meletakkan nya semula ke tanah.
  • Arnab akan menyerang secara mengigit atau mencakar. Sekiranya anda terlibat dalam situasi begitu, anda sebenarnya sedang menggangu dan/atau menakutkan arnab itu. Baik anda berundur, ingat gigitan arnab sangat menyakitkan.
  • Sekiranya gigitan berlaku ketika anda cuba hulurkan tangan untuk menggosok kepalanya…ia sebenarnya cuba mempertahankan diri. Arnab sebenarnya tidak boleh melihat apa yg betentangan dgn batang hidungnya, tidak juga nampak apa yg menggosok kepalanya, sebab itulah ia menggigit. Ini juga sebab mengapa arnab menghidu sesuatu sebelum mula menggigit atau mengunyah. Adalah lebih baik utk meletakkan tangan kita dari sudut yg boleh dilihatnya. Jadi ia tidak akan terasa terancam, lepas tuh bolehlah anda mula mengusapnya.
  • Untuk menghentikan gigitan arnab, cubalah menjerit kuat bila anda digigit. Arnab sendiri akan menjerit kuat bila terasa sakit/ takut yg amat sangat. Harap2 arnab itu akan faham yang gigitannya itu amat menyakitkan
Quote:
Originally Posted by ciku View Post
Hahahah........hahahha........macam2 teori.......hahaha......anyway thank.......
Siapa yg x tahan kena gigit or x mau lagi kena gigit ....meh bagi kat kawan.... biar kawan jaga arnab tu....... ( item akhir tu kelakar.....sesilap arnab tu mati terkejut....hahahaha)
Bila org tanya, kenalah kwn bagi teori stakat yg tau...hehe.

Hang ni pun...patut bagi tip2 atau ayat2 yg patut diamalkan waktu deal ngan menatang yg garang2 nih.

Yg biasa dengau petua orang2 tua ialah bacakan untuk mengambil berkat Surah Al Lahab (111),...abis tuh twist kan apa2 kain, katanya insyallah buleh menundukkan hati orang atau haiwan yg sedang bengis itu.
__________________
JOE AGRO BIZ
Website : Kebun Arnab Ar Rasya
Email : mjoe2447@gmail.com
HP : 0166490062
Lot 913C, KM4 Semabok,75050
Melaka Tengah,
Bandaraya Melaka Bersejarah
.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

what if try spray air kat muka dia atau bulu dia... pastu pad dia..

Tanpa Nama berkata...

apa tujuan sebenar nak spray muka dia dengan air? untuk bagi dia tak garang? sesetengah keadaan, arnab suka akan air yg di sembur, macam ketika panas, tapi sesetengah keadaan lain, arnab amat menyampah dengan air~
pastu pad dia<--- nih apa? pad apa? lain macam jer...
Yang Arnab,
iceburn

Tanpa Nama berkata...

pad tu maknanya belai arnab tu.... huhuhuhu... btw, sy nak tumpang tanya.. hubungan sy dengan seekor rabbit sy ni sgt rapat, dia tidur dalam bilik sy and selalu tido sama2 dgn saya.. since that, sy selalu kena gatal2 pada kulit saya.. adakah budaya hidup yang kurang sihat bila sy begitu rapat dgn rabbit sy for ur info it;s holland lop rabbit.

iceburn berkata...

weooo pad tu~ ingat ke lain dah...
kalau ada kena gatal2 tu... takut jangkitan hama jer nanti, tempat tido kita dipenuhi berjuta2 hama yg tidak kelihatan dek mata kasar... budaya tak sihat tu jgn sampai luar tabii sudah~ hUhUhUhUhU
selalu periksa arnab tu, tengok2 kalau dia ada ciri2 dijangkiti hama, pasal awak gatal2 tu... hmmm

Noor Azlina Yusoff berkata...

owh jady nyer c gebu anggora i tue syg i kot .. thats why dyer suke ggt2 n cakar2 .. men kellg i naik atas riba i.. very naughty2 rabbit...thx for this info..:)

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*