Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Rabu, 1 April 2009

*.* Hama dan Semburan Racun Serangga (Tujuan Penghapusan/Kuarantin) *.*


Quote:
Originally Posted by bendang View Post
Kalau dr pengalaman saya dan saudara Ciku yg wat tanaman Cili,Kita guna semburan Malathion kasi kutu cpt mati....


P/s-Jangan plak hampa try kt arnab hampa plak...
Replied dari iceburn
huih~ tu kutu jenis aper bro~? hUHUhUhUH jangan buat hal~ kang dengan arnab dengan yang makan arnab sekali jalan~! HuHuHHuH

Malathion- boleh digunakan untuk disembur ke dalam kandang yang diinfeksi oleh hama/kutu, amat berkesan, ia adalah sejenis racun serangga~(vet yang ajar suntik tu, dia suruh guna racun ni untuk sembur kandang, lepas tu kandang dijemur/dibiarkan kering selama beberapa jam, bilas dengan air dan sembur lagi kali kedua, biar kering beberapa jam, bilas dengan air... tunggu kering... baru bleh masukkan arnab).
http://en.wikipedia.org/wiki/Malathion

Replied dari Ciku
Malathion memang sesuai utk mencuci kandang...(bukan kepala ) segala jenis hama, kutu, seranggg boleh padam..... kalau reban ada material dari kayu, papan .. campurkan sedikit racun kulat Thiram or pegasus dll..... pasti segala masalah kutu,kulat, hama n serangga akan selesai.....

Tapi ingat supaya berhati2, cuci, bilas bersih2 sebelum keringkan.....kalau x berhati2 nanti ada yg mati arnab kita tu.........

Quote:
Originally Posted by Ery View Post
Apa beza hama dan kutu?
Yang mana satu akan terjadinya kurap?
Apakah faktor2 yang menyebabkan terjadinya kurap?
Apakah langkah2 yang perlu diambil, untuk mengekang kehadiran penyakit kurap?
Replied dari BJM
Aruah Nenek Kwn Cakap:
  • Serangan kutu rambut - Bulu tak tertanggal tapi arnab terkeruk2.
  • Serangan kurap (hama Scabies) - Bulu tertangal dan berbintat2
  • Ear Mites kutu Telinga - Dia attack kat telinga sampai berkuping2.
  • Tungau - kutu merah yang suka menggali kulit dan beranak pinak sampai point gigitannya menjadi membengkak.

Punca...
1-Ada arnab "pembawa" dicampurkan dikalangan arnab2 anda yg lain.
2-Sangkar selalu lembab (kayu) dan tidak dibersihkan sepenuhnya.
3-Kitaran udara yang tidak baik.
4-Tuan arnab tu sendiri berkutu, berkurap, panau, tungau dsb dan menjangkiti arnab peliharaannya...hehe gurau daa.

Replied dari NewHillz
Pendapat saya, kita kena ada treatment & quarantine plan...

Cara penyelesaian nya ada 2 peringkat
1. Disinfect ladang/kebun.
Rawat arnab, samada guna Ivermec atau tick/flea/mites repellant drugs
Bersihkan sangkar/reban dengan racun serangga. Proses ini memerlukan dedikasi dan konsistensi.
Jika belum membuat sangkar, pertimbangkan sangkar yang diperbuat dari logam, sbb lebih mudah dibersihkan.

2. Kuarantin
Pasti kan arnab baru dikuarantine sebelum diperkenalkan kepada populasi supaya jangkitan semula tidak berlaku.
Bak kata pepatah "Prevention better than cure"

Quote:
Originally Posted by ciku View Post
Malathion memang sesuai utk mencuci kandang...(bukan kepala ) segala jenis hama, kutu, seranggg boleh padam..... kalau reban ada material dari kayu, papan .. campurkan sedikit racun kulat Thiram or pegasus dll..... pasti segala masalah kutu,kulat, hama n serangga akan selesai.....

Tapi ingat supaya berhati2, cuci, bilas bersih2 sebelum keringkan.....kalau x berhati2 nanti ada yg mati arnab kita tu.........
Replied by NewHillz
Tul tu...bilas sebersih yg mungkin...memang kita tak boleh pastikan 100% tiada sisa racun...tp at least pastikan dos yang tertinggal tak boleh membunuh...


Quote:
Originally Posted by hf9000 View Post
kalau spray dgn clorox tu, prevent dari kutu or hama or tungau ??

kalau sangkar rangka besi kira better than kayu kan ?
Replied dari NewHillz
Clorox just for bacteria and virus...
sesuai kalau ada masalah jangkitan kuman/virus
Tak membantu dlm kes tick/flea/mites...

Replied Question dari Hf9000
klu layor api kat sangkar?

Replied dari Newhillz
Adik beradik heat treatment ler tu...
Kena pastikan coverage menyeluruh...
Agak sukar untuk sangkar berkerangka kayu, sbb kawasan terlindung tidak dapat dilayur, atr sbb knp saya lebih suka sangkar besi...normally, saya guna "fogging" atau semburan Bygone...kemudian bilas bersih, sebelum dijemur di tengah panas.
Pastikan tiada bahan seperti guni, karpet, kain buruk berdekatan......bahan2 ni semua boleh jadi "kem pelarian" untuk tick/flea/mites

Jika ada guna bahan2 ni dalam sangkar, buang....masukkan yang baru dan bersih bila masalah tick/flea/mites dapat dikawal.

Haiwan lain kucing peliharaan, ayam, tikus juga boleh menjadi host tick/flea/mites. Ada kemungkinan jangkitan inter-spesis boleh berlaku...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*