Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Rabu, 13 Mei 2009

* Arnab Kakinya Ter'kepak' ("Kay Park") - Splay Leg Rabbit *.*

Quote:
Originally Posted by nenas View Post
Arnab kengkang....pernah terjadi tak? sian dia...jalan tak betul, kaki dia meleret sebelah. Cam ne nak buat? Kecil lagi
Cadangan Dari Kak Fauziah(Sg Buloh)
nenas tu tak boleh buat apa2 kot... mungkin masa baru lahir ibu dia terpijak atau memang cacat kot..... kita tunggu pandangan dari org lain... kakak pernah juga dapat arnab cam tu... tapi akhirnya bila dah besar sikit disembelih.

Cadangan Dari En.Zaha(Arnab Manja)
rsnya urutan batin bleh kot. dlm perubatan dia org panggil AKU ( arnab kurang upaya ). so brikn lbih prhatian pada dia. kerana menjaga insan yang cacat amat besar ganjarannya. jk dh cerai susu, asing dr rakan2 yg sihat, takut nanti fizikalnya terdera oleh kelincahan member yg aktif

Cadangan Dari En.Hanip(Subang)
besarkanlah ia cuma takyah breed supaya tak kuar keturunan sebegitu lg. Bila cukup besar, pilihlah samada disembelih atau dijadikan pet tanpa keturunan.

ataupun, beri je pada YB Ciku... tau laa dikerjakannya nanti

Cadangan Dari En.Hairil( http://newhillz-rarebits.blogspot.com/ )
Ada jugak kes tu...ada bbrp sbb
1. Kecacatan Kelahiran/Kekurangan nutrien semasa tumbesaran
2. Kecederaan

letak platform/tile dlm sangkar supaya anak arnab ni dpt berpijak dgn selesa.

Kalau kaki dia kengkang sbb cedera, boleh dirawat dengan urutan dan menambah vitamin & mineral ke dalam air minuman.

Cuma ia akan mengambil masa sedikit untuk pulih
Cadangan Dari BJM(http://joe-rabbit.blogspot.com/)
Kengkang tuh sepatutnya boleh jalan...
Tapi kalau kaki dia dah ter "kepak" (pronc as "Kay" "Park"-see pic)..tuh, rasanya payah nak OK tuh.



Nak terus pelihara pun OK tapi perlukan special treatment, demi tidak menyusahkan diri nenas dan menghentikan penderitaan nya, beso sikit sok.., potong ajer ler....
Cadangan dari PurpleRabbit( http://sites.google.com/site/purplerabbit75/ )

Saya pun pernah dpt anak arnab OKU ni....betullah tu taruk flatform atau lantai tu guna kawat yg lubang kecik....arnab OKU saya tu sebab masa lahir separuh badan terbolos kebawah jaring...masa angkat tu guna penyepit...geli..maklum ler first time...tu yg terkepak tu.....

Replied untuk PurpleRabbit dari BJM
Kira awak lah yg telah meng"kepak" kan kaki dia tuh..
Maka....awaklah yang patut dihukum "sembelih"...huhuhu

Cadangan Dari Ahyun
Arnab kengkang:
saya rasa, dia punya tulang kaki ade patah
ini kes saya penah ade dulu....
bela sampei besar

dan akhirnya mati meragan sbb takde pompuan mau dia...
sbb dia takleh tekan kuat sama itu pompuan...

org cakap, itu air sudah naik penuh dia punya kepala...
tak buleh keluar...
itu pasal dia mati... ada ka patut...
Keputusan dari Nenas
TQ pada kwn2 yg bagi idea untuk arnab kengkang ni...mgkn istilah yg > tepat 'kepak' mcm yg bro Joe mention, sbb dia still boleh jalan. Ini gambar arnab tu..kesian kan...



Lepas urut sikit2, Nenas balut/bekungkan kakinya....(ntah lerr..try je..idea sendiri)Ini gambar nyer...



...tak de urut batin mcm geligaajaib suggest, pun x sampai hati nak serah kat bro. ciku, comel sgt...

5 ulasan:

GreenSidekick berkata...

ala cedihnye..rase nk nangis la pulak...harap2 die sihat la pasni uhu

iceburn berkata...

aper elis? ader jantan yg dah matang nak kena gulai?? wah~! bleh la kita kongsi2 makan yer~ ako kan bukan org lain dengan ko~ kan akak kan??? kan??? AHHAhAHHAhA

GreenSidekick berkata...

eii susah ade manusia spesies prasan ni.malas haku nk layan :P:P

Unknown berkata...

Urut batin? Nonsense.

Unknown berkata...

Urut batin? Nonsense.

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*