Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Selasa, 28 Julai 2009

*.* Balas Shoutbox~! *.*

* syah "bro iceburn... post la pic rabbit pedaging yg baru sampai tu kat cni.."

*iceburn :: sori beb~ aku sebuk setting dan meeting~ arnab2 yg baru sampai pon baru jer abis stress~... nanti ako masokkan gambar2 dorang~ bukan pedaging jer~ kami juga import english anggora, english lion, english lop~ very fuzzy one~ eheheheh

* Led Zepp "As'kum Ice, bley bg tips camne nk plih baka arnab yg sihat?"

*iceburn :: cuba tanya ery, dia pandai bab2 nih... :D


* luvrabbit "de gi tmn rafa tgk rbbt..nak komen skit..knape x pbaiki cage rbit, kasi selesa..1 cage ltk 4/5 rbbit..sian die..tu psl rbbit die ada cirit-birit."

*iceburn :: secara jujurnya, walaupun aku ada post pasal raffa rabbit, tapi ako tidak pernah sampai kesana~! HAHAhAhAH mungkin bila dalam tujuan mendisplaykan produk, soal keluasan cage terpaksa diketepikan oleh pihak rafa. mungkin biler malam dorang bawak balik ke kandang/rumah, arnab tadi akan tinggal di tempat yg lebih selesa~ wallahualam~

* luvrabbit "buat saliran najis yg teratur.. ade sape2 nak komen..betul tak komen sya nie..kesian kat rabbit2 tu.."

*iceburn :: tempat dorang bukak rabbit park tu disewa dengan giant, so mungkin tak dapat nak buat piping or berak system yg sempurna, lainlah kalau tempat itu permanent~ ehehehe tapi memang benar apa yg encik luvrabbit kata~

* mfz "setuju dgn luvrabbit...mcm sedih je muka diorg...tp de a few la yg active..saya slalu g sane tgk2 bunny terbaru..."

*iceburn :: datang waktu bila? tengah hari or petang or malam? rabbit tidak aktif setiap masa, ia agak pasif bila tengahhari, kalau panas lagi dia pasif~ :D

* comey "setuju gak dgn luvrabbit. cian smy tgk rabbit penuh dlm satu cage. tak smpi hati tgk dia sempit2 mcm tu. cian tgk baby rabbit 2ekor hr tu cirit-birit"
* comey "dua2 tu dok diam je kat hujung cage n takleh cmpur dgn yg len.spttnye dorg kena lebih beratkan kesihatan n keselesaan sume rabbit dorg"

*iceburn :: saya tak pasti rafa jual baby rabbit pada usia berapa, untuk masalah cirit-birit mungkin ada sangkut paut dengan tekanan perasaan akibat begitu ramai orang, keadaan baru yg bising dan tidak selesa, diceraikan dari ibu terlalu muda(dibawah 2bulan), dibawa dalam perjalanan jarak jauh dan macam2 lagi stress yg bersangkut paut~ :D

* comey "tp comey sgt rabbit anggora n lop ear kat situ. hrga pn ok cuma lop ear je mahal ckt. lop ear mmg mahal ke? mcm mn nak tau rabbit tu mmg baka asal dia"
* syah-comey "brape harge diorang letak untuk lop ear?"
* has "tu la pasal...chomeyl gler angora kt tmn arnab tu~ tp for sure mostly rm150..lop ear mmg mahal harganye~"

*iceburn :: untuk lop ear baka cross atau local lop, yg tidak dpt dipastikan breednya, range harga sekarang sekitar RM150-180 seekor berumur 2-3bulan. baka lop memang mahal, lagi2 pure breed yg ada surat beranak, ada makhluk tu sampai jual RM400 seekor~ huHuHuHu baka Holland Lop jer~ saya ada baka american fuzzy lop~ beli pon sejuta lebey~!! tapi rupiah lar~ ehehehe lebih kurang RM450~ nanti saya post gambar dlm blog~!

Yang Berkhidmat Untuk Arnab,
Ahmad Fahmi Alias

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hai, saya baru nak bermula dlm bidang rabbitry ni. Lokasi di Kota Kinabalu, Sabah. Saya berminat membeli baka2 rabbit dari semenanjung utk dibawa blk ke Sabah tetapi tak tahu macamana prosedurnya & sekiranya perlu, apa2 dokumen yg diperlukan oleh pihak Airport nanti apabila naik flight? Sila bantu saya utk info2 ke atas perkara ini.
Berminat mendapatkan baka spt Holland Lop,Fuzzy Lop,Cashmere Lop,dwarf/mini rex, Jersey Wooly.

Terima kasih atas perhatian anda.
~Pearl~ houseofeb@gmail.com

iceburn berkata...

untuk lebih membantu anda, sila ke jabatan veterinar yg terdekat, mereka akan membantu anda untuk urusan import/export.
anda juga boleh berhubung terus dengan pihak MAS cargo.

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*