Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Jumaat, 17 Julai 2009

*.* Soalan² dari shoutbox~! *.*

* 3bit "boleh ke kalau bela jantan sekor je..rbbt jtn 3bit suka dimanja2kan..siap bagi kepala dia kat kita tuk digaru2.. bleh ke dia hidup sorang2.."

iceburn "bleh tak 3bit hidop sengsorang dalam dunia nih?? ehehehe

* spy "iceburn..rumput napier kan die pinye daun die tu tajam sikit..xpe ke..??"

iceburn "sebab tu napier tu kena 'dilayukan', takper, penternak² ramai da yg apply napier utk rabbit, penternak kat indon pon ramai yg guna napier utk tampung kos makanan ternakan, termasok arnab."

* 3bit "IB sowi tanya byk2..rbbt bleh branak lagi lepas 2/3 mlahirkan? tgk dok kemas2 sarang dia..saja kemas ke atau nak branak lagi?"

* 3bit "lepas 2/3 hari branak bleh branak lagi?"

iceburn "selalunya arnab beranak sehari jer, tapi kalau dia lambat beranak, anak dalam perut tak keluar, dia boleh mati. ada kes ibu mati bila anak sangkut tak keluar dari perut ibu, tapi kes ni selalu terjadi bila ibu dia dari baka dwarf/kecik kahwin dengan baka yg besar atau kahwin dengan giant"

* comey "IB, klu arnab dah tnjkkan tnda2 nk mengawan tu mmg kena cari yg betina jg ke? mcm mn ye? rsu la tgk si comey sy tu. tkt dorang gaduh je."

iceburn "seeloknya dicarikan la pasangan dia, tapi kalau tidak bersedia utk menjaga anak dia, seeloknya dielakkan, kalau beranak jugak, why not cari orang adobt anak dia nanti"

* comey "pening pk ni. kalau dia ada baby, nnti tak tau nak letak mn anak dia samada nk jaga or jual. tp klu jual sape yg nk rabbit kampung ye? ada idea x?"

iceburn "ada jer org nak beli/adobt arnab kampung, jual umur atas dari 2bulan tau, supaya ketahanan anak tadi cukop utk diberi kepada tuannya yg baru"

* artnacw "IB, cemana nak tau kata anak tu dah cerai susu?"

iceburn "arnab cerai susu? ehehehe itu istilah jer, kalau anak dia da start makan makanan yg ibu dia makan(pelet & hay), kira dia da start cerai susu la tu, saya sarankan secara keras, anak arnab boleh dipisahkan dari ibu start umur 2bulan"

* momok "arnab jantan saya nampak mcm nak mengawan tapi betina asyik lari je, mcm mana ya?"

iceburn "arnab mengawan bila² masa, selagi ada pasangan dia kat situ, arnab jantan boleh menghasilkan sperm yg subur setiap 5minit selepas satu-satu proses mengawan, manakala arnab betina bleh berada dalam keadaan subur 48jam selepas ia melahirkan anak, maknanya, kalau arnab betina beranak hari ni, dua hari lagi, ia berada dalam keadaan subur dan jika ia di'tunggangi' oleh sijantan dan proses itu berhasil, dalam sebulan lagi bersedialah untuk menerima sekali lagi kelahiran anak arnab" :D

*3bit "ND jebit tu bukan tuk dijual..dia pun susah nak cari baka ND tau.."

iceburn "baka ND bleh beli dari singapore, tak susah sebenarnya nak import haiwan, perlu ada certificate yg betul dari kedua² belah negara, range harga utk ND dari singapore lingkungan SD300(RM600) seekor, so why not tanya dengan beh yo, kot² ada ND yg nak dijual~ :D"

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam..tumpang bertanya..selepas arnab dilahirkan..selalunya bile dia buka mata ye??sebab saya ade arnab yg dibela bebas dilaman rumah..lepas ibu arnab lahirkan anak dia,ibu arnab tu menanam anak2 dia dalam lubang..saya tak nampak ibu dia mnyusukan anak2 dia...tapi lepas 5 hari tu saya try gali lubang tu balik dan hasilnya anak2 yg lahir 5 hari lepas tu tadi masih hidup!!
Menakjubkan!!apa patut saya buat??biarkan aje ke anak2 arnab tu tertimbun dalam lubang tu?bape lama nak tggu dia buka mata?

iceburn berkata...

tak pernah pulak saya dengar ibu tanam lubang tempat dia lahirkan anak. adakah lubang yg ditanam tu menutup segala jalan keluar masuk dia?
5 hari ibu dia tak masuk menyusukan anak? tak mati?
atau ibu dia masuk kedalam lubang dan menutup lubang dari dalam? 5 hari duduk dalam lubang? pening jugak ako nak menjawab...
tapi jawapan untuk berapa lama anak arnab membuka mata tu, bergantung kepada baka, selalunya baka² biasa akan membuka mata pada usia 1.5-2minggu, baka giant akan membuka mata lebih awal, kerana tahap tumbesaran yg cepat~ :D

suriati jaafar berkata...

assalamualaikum.....
saya mengikuti blog arnabkiut sejak saya membela seekor arnab (baka kampung, umur 1 bulan) pada 10 jun 2009. lepas tu saya beli seekor lagi arnab betina (baka kampung,umur 28 hari) pada 30 jun dan diletakkan dalam sangkar yang sama dengan arnab betina tadi. saya beri makan dedak, alfafa dan sekali sekala sayur2 (kangkung/kobis/kacang buncis/carrot).
9 julai arnab jantan tu mati setelah cirit birit selama 2 minggu. sebelum tu saya ada beri dia ubat cirit birit & antibiotik dari pet shop selama 2 minggu. ptg 8 julai saya bawa ke vet, dan diberi 2 suntikan, 1 untuk cirit birit dan 1 untuk kurap yang hanya sebesar biji beras di telinganya. mula2 saya rasa was-was gak dengan doktor tu, sebab doktor tu terlalu muda lg, baru abis blaja kot, dia nak suntik pun dia belek2 buku rujukan lagi utk pastikan jenis ubat dan jum dos yang perlu disuntik, dia kata susah skit sb arnab ni haiwan eksotik (BETUL KE EKSOTIK?). malamnya, arnab tu berak sangat banyak dan tghmlm mati. ARNAB TU MATI SEBAB CIRIT BIRIT KE SEBAB DOKTOR TU BAGI UBAT SALAH/LEBIH DOS?
seminggu lepas tu saya beli arnab jantan lain (baka kampung,umur 1 bulan). tapi dia mati secara tiba-tiba lps 2 minggu saya bela. tapi saya cuma bagi pallet je. saya berhenti bagi alfafa sb stiap kali bagi, mesti najis dia jadi lembik. SEBAB APA YE?
yang betina tu sihat walafiat lak, minggu dpn umur dia masuk 3 bln, dan smlm saya beli arnab jantan baru (lionhead umur 2 bln stgh) utk jd kwn dia, risau sgt takut yang ni pun mati gak nanti. harap boleh bagi sedikit panduan sikit tentang masalah ni.....terima kasih.

failiz berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*