Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Sabtu, 4 Julai 2009

*.* Taman arnab di tengah kota (Utusan Malaysia) *.*

Taman arnab di tengah kota


Pelbagai spesies arnab di Rafa Bunny World di pasar raya besar Giant, Seksyen 13, Shah Alam sedia menyambut kehadiran pengunjung. - UTUSAN/MOHD. SHAHARANI SAIBI


SHAH ALAM 12 Jun - Kebiasaannya, jika ke pasar raya besar Giant, selain membeli-belah dan mencuci mata, pengunjung juga boleh menjamu selera di premis-premis makanan yang dibuka di pasar raya tersebut.

Bagi yang berkeluarga, mereka boleh membawa anak-anak bermain di taman permainan percuma yang disediakan.

Tetapi di pasar raya besar Giant, Seksyen 13, Shah Alam, pelanggan kini berpeluang membawa anak-anak mereka bermain dan membelai lebih 100 ekor arnab pelbagai spesies di Rafa Bunny World yang dibuka di kawasan letak kereta pasar raya itu sejak 30 Mei lalu.

Bagi yang berminat untuk membela binatang jinak tersebut, mereka juga boleh membelinya beserta dengan aksesori penjagaan haiwan itu dengan harga yang berpatutan iaitu antara RM35 hingga RM400 mengikut spesies.

Menurut pemilik Rafa Bunny World, Rahimi Idris, 47, beliau membuka taman arnab tersebut dengan kerjasama pihak Giant kerana minat selain menyedari haiwan tersebut mempunyai ramai penggemar.

Katanya, dengan modal RM100,000, beliau mendapatkan bekalan arnab yang terdiri daripada spesies Anggora, Lop, New Zealand White, Lion Head dan arnab biasa serta membina taman mini yang boleh memuatkan kira-kira 60 orang pada satu masa.

"Saya mendapat idea untuk membuka taman arnab ini di kawasan pasar raya besar kerana ia dapat memudahkan peminat binatang itu yang tinggal di sekitar Shah Alam untuk mendekati haiwan kegemaran mereka.

"Ini kerana biasanya untuk melihat pelbagai spesies arnab selain di zoo atau taman tema, mereka perlu pergi ke kawasan yang jauh seperti taman arnab di Bukit Tinggi dan Semenyih.

"Di sini mereka boleh bermain dengan arnab sambil menikmati kemudahan yang ada di Giant," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Ujar Rahimi lagi, di Rafa Bunny World, selain melihat arnab di dalam sangkar, kanak-kanak juga boleh bergambar, bermain atau memberi makan arnab-arnab yang dilepaskan di padang kecil yang disediakan.

Tambahnya, mereka juga akan diberi penerangan tentang cara-cara pemeliharaan arnab, bagaimana arnab membesar serta boleh bertanya pelbagai soalan mengenai arnab daripada dua pekerjanya yang terlatih.

"Di taman ini kami ada arnab yang baru lahir hinggalah arnab dewasa dan arnab bunting.

"Kesemua binatang ini amat mudah dijaga dan jarang diserang penyakit.

"Jadi kanak-kanak atau mungkin ibu bapa mereka yang ingin tahu mengenai haiwan ini boleh bertanya kepada staf kami yang mempunyai pengetahuan luas mengenai arnab," katanya yang turut mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Haiwan Selangor.

Mengenai sambutan yang diberikan sejak Rafa Bunny World dibuka, Rahimi memberitahu, setakat ini lebih 3,000 pengunjung dengan purata 200 orang sehari termasuk dewasa dan kanak-kanak telah mengunjungi taman arnabnya.

Jelasnya, dengan bayaran masuk yang rendah iaitu RM4 pada musim cuti sekolah dan RM3 pada hari biasa serta tiada tempoh masa yang ditetapkan, taman arnabnya merupakan pilihan terbaik bagi ibu bapa yang tiada peluang membawa anak-anak pergi bercuti.

"Bagi pengunjung yang datang secara berkumpulan akan ditawarkan harga beserta pakej istimewa dan buat masa ini setiap pengunjung akan diberi kupon diskaun dan hanya perlu membayar RM2 untuk sekali masuk," jelasnya.

Kata Rahimi lagi, sekiranya Rafa Bunny World ini mendapat sambutan, beliau bercadang untuk membuka cawangan di pasar raya besar Giant di kawasan lain kelak.

Bagi yang berminat mengunjungi Rafa Bunny World yang beroperasi setiap hari bermula pukul 10 pagi hingga 9 malam secara berkumpulan boleh menghubungi penyelianya, Wan Mohd. Zaidi Wan Othman di talian 017-9774 098.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0613&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_01.htm

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

boleh x kita nk letak arnab kita kat situ untuk dbuntingkan dgn baka lain n then kita amek arnab kita balik dan sekor or 2 ekor ank dia?blh ke?

iceburn berkata...

tanya kat pemilik tempat tu.

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*