Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Rabu, 12 Ogos 2009

*.* ArnabKiut Rabbitry - Penternakan Arnab Pedaging dan Pets *.*








Assalamualaikum...~

Setelah behenti beberapa ketika mengepos didalam blog ArnabKiut, hari ini aku kembali untuk menulis/menaip serba sedikit perihal apa yg ako buat ketika ini dan kebelakangan ini juga.

Seperti yg diketahui umum, pihak ArnabKiut Rabbitry telahpun berjaya menjalankan kerjasama dengan seorang Hamba Allah untuk membawa masuk baka-baka pedaging, giant dan pet.

Alhamdulillah, setakat ini semuanya berjalan dengan lancar walaupun pada awalnya pihak kami menerima bermacam-macam dugaan, antaranya arnab-arnab mengalami keadaan 'stress' yang teruk, ini adalah akibat jadual perjalanan yg tidak diatur dengan baik(kali pertama mengimport) dan perjalanan yg terlalu lama didalam cuaca panas. Arnab-arnab pedaging yg diimport mengalami stress yg teruk, kemurungan, tiada selera makan dan cirit-birit. Semua itu tadi membawa kepada episod kematian yg menyedihkan. ;(

Dari sejumlah 105 ekor yang diimport(dibawa masuk), 4 ekor mati di airport Jakarta, seekor mengalami dihidrasi yg teruk, jadi 5 terus dibawa balik, tinggal 100, sesampainya arnab di KLIA, 14 ekor lagi disahkan mati, akibat dihidrasi dan kepungan haba didalam kargo kapal terbang. Pihak pengurusan MAS kargo telahpun menyiasat kejadian yang mengakibatkan hal² itu berlaku. Kami juga telahpun membuat tuntutan insuran diatas kerugian yang ditanggung.

Semua itu tidak berakhir disitu, sesampainya arnab² tadi di ladang, 3 ekor lagi disahkan mati, kami tergesa-gesa mengasingkan arnab² yg berjaya hidup ke kandang² yg telah tersedia ada. Seterusnya dalam masa 2minggu, lebih kurang 5 ekor lagi mengikut jejak rakan² mereka...

Alhamdulillah, sampai setakat ini, ako berjaya mengawal stress dan kemurungan yg berlaku. Terima kasih kepada 'Dr.Hairil' dari New Hillz Rarebits dan Bro Joe Mendula dari ladang Ar-Rasya.

Akibat salah faham dan kekurangan informasi dari sebelah pihak lagi, beberapa pembetulan telahpun kami buat, bukanlah baka Flemish Giant yg diimport, baka giant yg sampai lebih menyerupai American Checkered Giant. Malahan kami juga memperolehi lebih kurang 80ekor baka pedaging dari jenis New Zealand White/Black/Blue. Kebanyakannya berusia 3-4bulan dengan berat hidup 2.8-4kg. Disamping itu juga kami memperolehi sepasang English Angora dan sepasang English Lion Angora dan seekor jantan Fuzzy Lop. Sepasang Japanese Harlequin dan sepasang Rex yg banyak memikat pelawat-pelawat ladang kami. :D

Kebanyakan arnab yg kami perolehi telahpun 'dibuntingkan' dan ada diantaranya sudahpun melahirkan bayi-bayi yg comel~ Setakat ini sejumlah 120-130 ekor induk terdiri dari baka giant, pedaging dan pet yg ada di ladang kerjasama ArnabKiut Rabbitry. Ako juga mengalu-alukan lawatan dari sesiapa yg berminat untuk melihat-lihat ladang ini.

Nanti aku upload lagi gamba, sekali tengah taip² hari mau hujan da~ siap ada guruh lagik~ kang tak pasal² takleh updated blog~ :D

1 ulasan:

Hairil berkata...

Setiap yang berlaku ada hikmah nya...
Kuatkan Iltizam..
Kejayaan anda kejayaan kami jua...

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*