*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*

Rancangan "Makan Angin Musim ke III" di TV9 bersama Arnab Kiut Rabbitry @KL. Tarikh Tayangan 20 Mei 2012, jam 8:30 Malam di TV9 Dekat Di Hati~

Sabtu, 5 September 2009

*.* Jenis-Jenis Rumput *.*

Berikut adalah ciri-ciri dan gambar jenis rumput;

Ruzi grass

Rumput Ruzi (Brachiaria ruziziensis)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 12-15 ton/ha/year

(Kandungan Protein 7-10%)

- Rasa yang enak dan makanan haiwan yang berkualiti baik.

- Biji benih yang senang bercambah.

- Memerlukan tanah yang subur dan kering.

Purple Guinea grass

Rumput Purple Guinea (Panicum maximum TD 58)

- Hasil bahan kering makanan haiwan tinggi 15-20 ton/ha/year

(Kandungan Protein 7-10%)

- Biji benih yang senang bercambah.

- Sangat memerlukan tanah yang subur.

Atratum grass

Rumput Atratum (Paspalum atratum)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 15-20 ton/ha/year

(Kandungan Protein 7-8%)

- Biji benih yang senang bercambah.

- Sesuai di kawasan tanah lembab.

- Perlu selalu/kerap dituai atau dipotong.

Plicatulum grass

Rumput Plicatulum (Paspalum plicatulum)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 9-15 ton/ha/year

(Kandungan Protein 7-8 %)

- Biji benih yang senang bercambah.

- Sesuai untuk dua jenis cuaca, hujan dan panas.

Hamata Stylo

Hamata Stylo (Stylosanthes hamata cv.Verano)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 9-12 ton/ha/year

(Kandungan Protein 16-18%)

- Tahan serangan kulat Anthracnose.

- Beradaptasi kepada tanah berasid dan tidak subur.

Thapra Stylo

Thapra Stylo (Stylosanthes guianensis CIAT 184)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 9-15 ton/ha/year

(Kandungan Protein16-20%)

- Masih hijau walau di musim kering.

- Beradaptasi kepada tanah berasid dan tidak subur.

Cavalcade

Cavalcade (Centrosema pascuorum cv.Cavalcade)

- Hasil bahan kering makanan haiwan 6-7 ton/ha/year

(Kandungan Protein 16-18%)

- Rasa yang enak dan makanan haiwan yang berkualiti baik.

- Sangat baik untuk pembikinan jerami(hay)

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salams. Bang boleh tak tolong besarkan image gambar dedaun ni. Pisangpun saya tak brape nak buleh kenai inikan pulak rumput.

Saya budak baru belajar,
Ambil galah tolongla tunjukkan.

He...he...he.

iceburn berkata...

weoo... senang... taip google.com, pastuh search la nama2 rumput nih dengan google image search~ senang tak??? :D

arnabcute berkata...

Hamata Stylo atau nama lainnya Stylo CIAT 184 nie sesuai untuk arnab ker? Jika dibandingkan dengan alfalfa, yang mana lebih baik? atau kedua-dua rumput ini sama baik shj?

thanks

iceburn berkata...

sudah tentu alfalfa paling baik, tapi dilamy dapat ke tanam alfalfa?

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

**TAWARAN ISTIMEWA KURSUS ARNAB FEB**

Disebabkan peningkatan dari segi kapasiti tempat dan perubahan suasana dan quota awal 10orang peserta telah dicapai. Pihak kami berbesar hati ingin menjemput seramai mungkin kepada sesiapa yg berminat untuk bersama2 berkongsi ilmu penternakan arnab dengan cara:-
1- setiap peserta pertama dikenakan bayaran rm100, tetapi jika beliau membawa seorang lagi peserta ke dua, peserta kedua hanya dikenakan yuran rm80 sahaja!
2- jika mendaftarkan 3orang peserta, peserta ke 4 adalah percuma, iaitu rm300 untuk 4 orang (rm75/org!)
Pada hai tersebut juga peserta2 layak mendapatkan diskaun untuk barangan2 berkaitan penternakan dan lain2 brg seperti hay dsbg.

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

Pengikut

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

*.* Rabbit Pellet Arnab *.*

Pellet Bengy, Gold Coin dan FFM sedia untuk dijual~ (Bermula 1 Dis 2010)
Bengy RM40/25kg seguni
FFM RM88/25kg seguni
Gold Coin RM60/25kg seguni

Bengy RM15/5kg, RM28/10kg.
FFM RM40/5kg, RM68/10kg.
Gold Coin RM20/5kg, RM38/10kg.

Bengy Crude Protein 15%
FFM Crude Protein 17%
Gold Coin Crude Protein 17-19%


RM200/Bulan

RM200/Bulan
Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*