Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Ahad, 4 Oktober 2009

*.* 'Pet' atau 'Show Quality' - Apa Perbezaannya??? *.*

Apabila anda menginginkan seekor anak arnab, seringkali kedengaran pertanyaan dari penternak atau penjual, samada jenis kualiti yang dimahukan dari kalangan pet atau show kualiti?

Bagi seorang penternak, mendifinisikan arnab peliharaannya dalam kategori pet atau show adalah perkara normal, dimana mereka suatu hari akan terjebak juga dalam pertandingan atau per'show'an. Manakala bagi rakyat marhaen dan biasa² sahaja, bukanlah membeli arnab untuk tujuan ternakan dan pembiakan, semestinya didalam benak dan akal mereka cukuplah arnab itu diperlihara sebagai pet dan bukan untuk ditunjuk². Dan diatas ketidak berpengalamannya orang² biasa seperti segelintir anda pembaca, mengklasifikasikan arnab yang dilihat semua adalah dari suku pet kualiti. Tidak terlintas pula difikiran anda(mungkin?) bagaimanalah gamaknya arnab dari suku show kualiti yang dicanang²kan itu~ Bagi rakyat marhaen dan biasa membela arnab sekadar untuk melihat perilaku dan bermain-main seketika dan disimpan kembali atau membeli arnab hanya untuk menggembirakan anak, langsung tidak terfikir yang didalam arena sukan show arnab terdapat ciri-ciri ekspresi pelik dan perkataan² fesyen yang tidak membawa sebarang makna dalam diri mereka.

Kualiti Pet: Apabila seorang penternak memberitahu yang arnab itu adalah dari kualiti pet, sudah tentu yang arnab itu tidak mempunyai peluang untuk memenangi sebarang pertunjukan(show?). Mungkin ekor arnab tersebut terpanjang setengah sentimeter atau telinganya sebelah senget yang membuatkan tidak layak untuk bertanding. Selalunya arnab dari kualiti pet secantik dan sehensem seperti arnab kualiti show, malahan kadang² arnab² pet kualiti ini memiliki personaliti dan karisma yang lebih menarik dari arnab² yang dijual sebagai suku kualiti show.

Kualiti Show: Sesetengah dari anak arnab yang lahir mempunyai ciri-ciri sebijik(spitting image) dari standard yang klasifikasikan mengikut 'buku' manual baka² arnab. Semua rupaparas hampir²(sikit²) dari segi saiz, letak hidungnya, letak telinganya, letak bulu jambulnya(crown) dan lain-lain. Disebabkan inilah arnab itu tadi layak dijadikan arnab untuk show atau sebagai 'display set'. Untuk mengawal dan mengelakkan rupaparas show ini yang sedikit demi sedikit berubah, penternak juga memilih arnab dari kualiti show ini sebagai induk untuk baka-baka arnab seterusnya.

Jadi didalam alam per'arnab'an di Malaysia yang masih lagi didalam tempoh-tempoh merangkak ini, aku mengharapkan kesefahaman antara penternak dan pembela untuk mengkategorikan arnab-arnab masing².
Sampai sudah ketelinga aku yang ada antara pemilik² dan pengimport² arnab yang mula mengklasifikasikan arnab² milik aku dan si polan(rakan ternak lain) bukan dari kategori kualiti show dan arnab² yang dimiliki dan diimport beliau dari kategori SHOW QUALITY~
Kenapa perlu ada sifat² PHd dalam kalangan komuniti yang masih dalam proses pembangunan dan masih didalam keadaan pautan antara komuniti masih gagal.
Yang menjadi lebih pelik, macamana orang² yg memiliki PHd ini boleh mengkategorikan arnab² milik ako tanpa pernah sekali pun pergi/melawat ladang milik kami(aku dan Hj). Dengan enteng dan sinis mengklasifikasikan arnab² milik kami low kualiti, arnab dari kalangan rakyat marhaen dan sebagainya...
Walaupun sebelum ini ada berlaku ketidak sefahaman(fahaman biasa dan luarbiasa) antara ahli forum penternakan arnab dari BicaraJutawan.com dan Lowyat.net, tetapi kami tetap memperakui yang arnab(Holland Lop) yang dipelihara dan dimiliki oleh azian(LazzyBunny), tim(TruLuv) dan rakan² mereka adalah dari 'pure breed' dan kualiti show. Kami tidak langsung menghasut atau membisik ke telinga pembeli supaya jangan beli atau berurusan dengan geng² lowyat.net. Kami juga tetap menyokong penternakan dari Beh&Yo untuk terus menjaga breed Holland Lop dan Netherland Dwarf nya.
Apa yang penting, adalah networking antara penternak dan pembela, perlu ada sefahaman dan kategori mengkategori cukuplah sekadar pada apa yang kita miliki, bukan mengklasifikasikan milik orang lain.

http://www.wikihow.com/Choose-Your-Pet-Rabbit

Yang Berkhidmat Dengan Arnab,

Ahmad Fahmi Alias aka iceburn

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tulisan kurang difahami disamping target/sasaran kurang jelas.

iceburn berkata...

ako takdapon kata yang artikel ni ada target... kenapa ada yang rasa diri ditargetkan ker?
tulisan ni seperti menggunakan dragunov dengan extra scope, membidik dahi orang yang berdosa dan merasakan dirinya bersalah, mungkin ada yang luka melecet di dahi dan mungkin ada yang berlubang disnipe....

bila sasaran merasakan dirinya dijadikan sasaran, maka dengan selamber la dia mengeluarkan pertanyaan yang akan kembali memakan diri...
bacul atau tidak mempunyai skrutum? kenapa tidak berani menampilkan diri dan terus menggunakan nama... tanpa nama...

nisa yachiru berkata...

hurm..nk tny la...sy nk bela arnab..tp xnak la yang besar..kalo boleh bile dia besa pun still kecik n kiut je...ade tak arnab gitu..kalo de..baka ape ek...

nisa yachiru berkata...

arnab kat banner tu chumel gle..huhu

iceburn berkata...

hmm bleh pilih dari baka² dwarf~
dwarf hotot, netherland dwarf dll~

iceburn berkata...

blog nisa nih tahap gaban jugak isi dia... hUhUhUh
arnab kat banner tu anak arnab liar(hare) di padang liar lar tu~

bob berkata...

adakah harga arnab SHOWQUALITY ni mmg mahal gile?tkde ker senarai harga yg tetap utk arnab hidup kt malaysia ni?

iceburn berkata...

bob, selalunya... di negara² mat salleh nun..
arnab² baka show ini dijual selepas dimasukkan kedalam sesuatu show, bukan hanya memilikki ciri-ciri dan rupa show sahaja terus diklasifikasikan sebagai arnab show. setakat ini, di malaysia, hanya ada satu sahaja show arnab secara rasmi yang dianjurkan oleh behyo tempoh hari. makanya, cuba anda tanya mereka² itu yang telahpon menghantar arnab mereka ke dalam show tersebut samada ingin menjual baka yang mereka sertakan didalam pertandingan itu. yang menang jer tau, yang takda ranking tak termasuk...
harga? willing to buy, willing to pay~
dia sebut harga, anda mahu beli, anda mesti mahu membayar~
pet quality pon banyak yang cantik~

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*