Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Rabu, 21 Oktober 2009

*.* Tahap Biang(HEAT) & Masa Sesuai Kahwin *.*

2009/10/15 <Hanif_Bakar67575@********.net>

Assalamulaikum,

Fahmi San,

Nak continue Tanya lagi tentang arnab.

1. Mate/Mengawan

Macam mana kita nak pastikan yg Buck & Doe tu benar2 dah mengawan.

Adakah bila Buck dah kerabat Doe, lepas tu jatuh dgn sedikit bunyi berdecit tu

dia dah mengawan.

2. Kebiasaannya Doe tu asyik dok lari saja, jadi bila dia nak mengawan?.

3. Macam mana nak tahu bila Doe bersedia untuk mengawan?

4. Kalau nak bagi mengawana, cukup kah dgn masukkan Doe ke sangkar Buck lepas tu ..

biar sampai lama mana? Balik pada soalan nombor (1), tak pasti dia mengawan atau tidak..

Jawapan kepada soalan2 diatas, didahului dgn ucapan terimakasih.

Hanif

Arnab Seberang Jaya.

Penang.

Wsalam,
Sory lambat reply XD

Soalan 1, 2,3 dan 4.
Selalunya untuk mengawankan(mating) arnab, masa yang diambil adalah pada sebelah awal pagi dan lewat petang atau sebelah malam. Pada masa ini, kadar kesuburan induk adalah tinggi, induk jantan menghasilkan air mani dengan sperma yang subur.
Jangan kahwinkan pada waktu tengah hari(keadaan panas). Jika kandang terletak dikawasan tengah panas matahari, keadaan kandang panas(berbahang), boleh mempengaruhi keadaan kesuburan induk penjantan, arnab jantan boleh mandul...
Kaedah untuk mengahwinkan arnab ialah dengan memasukkan arnab betina kedalam sangkar arnab penjantan, JANGAN sesekali memasukkan penjantan kedalam sangkar betina. Tindakan ini akan mengakibatkan arnab jantan diserang dan boleh menyebabkan kecederaan atau kematian. Ini kerana induk betina memiliki sifat teritorial behavior yang tinggi.
Kaedah mengesan bagaimana untuk mengetahui adakah seekor induk betina(doe) telahpon disiram oleh penjantan ialah dengan melihat kesan dibahagian vagina betina, selalunya terdapat kesan air mani di lubang tersebut.
Semasa dimasukkan kedalam kandang penjantan tadi, tinggalkan pasangan tersebut untuk jangkawaktu sekitar 10-30minit. Selalunya, dalam tempoh masa ini "settle".
Jika induk betina mengeluarkan bunyi atau lari² dari penjantan, mungkin terdapat dua kemungkinan,
  • Kemungkinan induk betina belum sampai 'heat' (tahap biang), tidak perlu risau tahap heat penjantan... jantan 'on' sahaja bila² masa~ AHhahAHaA
  • Selalunya induk betina yg sudahpon bunting tidak akan mahu lagi ditunggang oleh jantan... lari dan mengeluarkan bunyi.
Kaedah untuk mengetahui tahap biang betina sudah sampai? susah nak dipastikan, tetapi secara normalnya, arnab betina akan terus menyerah apabila waktu suburnya telah sampai (48jam selepas beranak). Tapi kadang² tengok nasib jugak~ HuHUHUhUH
Ada juga terjadi bunting palsu beberapa kali, tetapi itu semua asam garam memelihara arnab~

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*


1 ulasan:

suriati jaafar berkata...

assalamualaikum....
pasal arnab ni, arnab jantan dan arnab betina saya (umur 4 bulan stgh) duduk dalam satu sangkar sejak kecil ?
1) bila masa yang sesuai utk pisahkan mereka ? sebelum sampai umur mengawan or setelah dia bunting ?
2) umur berape biasanya arnab mula mengawan ?

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*