Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Isnin, 24 November 2008

*.* Pagi Yang Indah - Protem Persatuan Penternak² Arnab Malaysia (Malaysia Rabbit Breeders Association) > MARBA *.*

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia dan rahmatNya, pada tanggal 22 November 2009 tempoh hari, hari yang penuh sejarah, telah termakbul segala doa-doa kalian wahai kekanda-kekanda dan sahabat-sahabat untuk kita semua berpayungkan di bawah satu naungan,
dengan ini, secara rasmi nya pelantikan Ahli JawatanKuasa Penaja(Protem) bagi Persatuan Penternak-Penternak Arnab Malaysia (Malaysia Rabbit Breeders Association) MARBA.
Mesyuarat yang bermula jam 9.00pagi dengan pendaftaran ahli seramai 53orang, telahpun bermula pada 10pagi dengan pembentangan kisah pengalaman dan pengkesahan ilmu dari beberapa Otai dan disambung pula dengan perkongsian maklumat pemakanan dari Dr Jaafar (X-Mardi).

Ahli JawatanKuasa Penaja(Protem) MARBA ialah:-

Pengerusi
Saudara En. Abdul Nasir Bin Hj Ali (Joe Mendula)

Naib Pengerusi
Saudara En.Zaha Salleh (ArnabManja)

Setiausaha
Saudara Ahmad Fahmi Alias (ArnabKiut)

Penolong Setiausaha
Saudara En.Zafarin (NSRabbit)

Bendahari
Saudara Hisham (Shamza)

Senarai AJK (terbahagi setiap negeri)

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya
Saudara En.Kamil (Abg Kay)

Johor
Mohd Fuad B Mohd Hassan

Kedah
Khairil Azuan (Dehan2)

Kelantan
Azmi b. Harun

P.Pinang
En.Mohd Rifdi

Melaka
Syakirin

Dua lagi nama ini belum sempat saya menyemak tempat yang diwakilkan..
Jamhuri Osman
Sufian


Dari posting Bro Joe Mendula(Pengerusi MARBA)
Halatuju Persatuan Persatuan Penternak Arnab Malaysia (MARBA)
  • Menyatukan golongan penternak arnab seMalaysia dibawah satu naungan.
  • Berkongsi maklumat dan bekerjasama dalam teknik penternakan, pemakanan dan pemasaran produk berasaskan arnab.
  • Mendesak penglibatan jab2 kerajaan dan agensi2 berkaitan dalam membangunkan industri ini.
  • Mencuba untuk menubuhkan koperasi bagi mengadakan bantuan kewangan bagi mereka yang memerlukan.
  • Membantu mempromosikan produk berasaskan arnab agar para penternak tidak ditindas oleh orang tengah yang tidak bertanggung-jawab.
  • Mengenalpasti baka-baka terpilih untuk jurusan pedaging dan arnab hias selain menetapkan speksifikasi ideal.
  • Menjadi rujukan atau hub kepada mana2 pihak yang mahukan supply atau mahu menjadi pembekal produk berasaskan industri arnab.
Usul-usul lain akan dibangkitkan dari masa ke semasa.
__________________
Kebun Arnab Ar Rasya

7 ulasan:

zul berkata...

Bagaimana untuk saya menyertai MARBA?

E-mail : putra_black@hotmail.com
Tel : 012-6075703
Nama : Mohd Zulfadzly Bin Mohd Tumari

Saya berharap mendapat respon daipada pihak tuan secepat mungkin.

Terima kasih

iceburn berkata...

nanti laman web MARBA yg rasmi akan dilancarkan, dalam tu ada e-form utk isi. tq~

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih atas layanan dingin yang diberikan. Jauh mengembara 4 jam, tapi Tuan Iceburn layan kami seperti musuh. Saya betul2 kecewa.

iceburn berkata...

ler... sampai camtu sekali...
dengan kehadiran seramai 59 orang, termasuk yang tidak menyenaraikan kehadiran mereka didalam list kehadiran, saya tidak kenal semua yang hadir, anda pon tidak memperkenalkan diri anda kepada saya, layanan seperi musuh yang dimaksudkan itu macamana? adakah kerana ahli majlis mesyuarat tidak memberikan jawatan kepada saudara? adakah kami memulaukan cadangan dari saudara?
jika benar seperti apa yang saudara rasa ketika hadir ke majlis itu, saya berharap kita dapat bersemuka secara gentlemen, saya tidak dapat melayan semua orang pada waktu itu, kerana untuk pengetahuan saudara, hanya saya, en.kamel(pengerusi majlis sebelum pelantikan protem) sahaja yang bertungkus lumus untuk menyiapkan acara dan agenda, borang pendaftaran ahli di fotostat sebanyak 3 kali.
saya ketika ini didalam kerja² menyiapkan minit mesyuarat dan perlembagaan penubuhan. jika tuan rasa layanan kami untuk pihak tuan ketika itu seperti musuh, apa yang dapat saya katakan lagi...
ini adakah perjumpaan sulung, saya menjangkakan kehadiran sekitar 20 orang sahaja, tidak tersangka angka mencecah ke 60 orang. pada sesi suai kenal di kedia makan pon tidak ramai yang hadir, ramai yang balik cepat... saya pon tak paham kenapa ramai yang taknak bersuai kenal...
walaubagaimanapun, kami amat berterima kasih dengan kehadiran pihak tuan² dan puan² diatas kehadiran ke mesyuarat ini.
tuan boleh perkenalkan diri secara personal dan membincangkan masalah yang tuan hadapi pada hari tersebut kepada saya melalui email atau telefon saya sendiri. saya sedia menerima segala jenis persoalan yang berbangkit.
nuckcull@gmail.com 019-3737311

iceburn berkata...

untuk tambahan pengetahuan tuan,
kehadiran pada hari tersebut bukan semua datang dari info di blog saya(arnabkiut), ada yang dari bicarajutawan, ada dari arnabmanja, ada dari mulut ke mulut... saya amat kesal jika saya dituduh tidak mesra dan memusuhi sesiapa...
saya sekali lagi meminta maaf jika perkara ini menjadi sangat berat kepada saudara...

Hairil berkata...

Kepada Tanpa Nama; saya rasa ini ada kaitan dengan nama samaran pemilik blog ni - IceBurn = Air Batu Bakar - Luar sejuk tp di dalam membara...

Fahmi berkata...

choi! choi!choi! ahahahah
bro dari batu pahat... diharap dapat berbincang dengan sebaiknya mengenai permasalah bro...

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*