Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Sabtu, 16 Januari 2010

*.* Hybrid Vigor(Vigour) - Baka Hybrid King Kong *.*

Saya terpanggil untuk menjelaskan dan membincangkan beberapa permasalahan yang mungkin atau sudahpun terjadi keatas industri penternakan arnab di Malaysia.

Permasalah yang disebut baka reject atau arnab untuk tujuan sembelihan yang diimport masuk dari negeri seberang(indonesia contoh paling dekat) dijual di pasaran Malaysia sebagai baka induk.

Hybrid Vigor(Vigour)

Pendifinisian kepada maksud perkataan Hybrid Vigor ini bolehlah dijelaskan secara ringkas sebagai baka yang di naik taraf ke taraf superb besar.

Di ladang² unggul seperti Crusader di Australia contohnya, mereka menghasilkan anak-anak dari baka Hybrid Vigor bagi tujuan sembelihan, dimana capaian berat anak-anak dari baka ini mencapai 3.5KG dalam tempoh 60-65hari. Cara ini digunakan kerana penghasilan daging didalam karkas akan meningkat dengan lebih baik dan cemerlang.

Bagaimana Hybrid Vigor ini dihasilkan?

Hybrid Vigor dihasilkan dari perkahwinan dua baka terpilih, samada dari baka New Zealand White(betina) tulen dikahwenkan dengan Flemish Giant(jantan) tulen atau Californian(betina) tulen dikahwenkan dengan Flemish Giant(jantan) tulen. Anak-anak dari hasil perkahwenan ini akan cepat membesar, berat capaian pada usia 60hari yang sangat menakjubkan. Syarat untuk menghasilkan baka Hybrid Vigor mestilah menggunakan bapa penjantan dari baka Giant(Flemish, Holland, American Checkerd atau German) dan dikahwinkan dengan induk betina dari baka pedaging(NZW, Californian dan lain²).

Kenapa menghasilkan baka ini?

Orang-orang ini(penternak arnab unggul diluar sana~) menghasilkan baka cross diantara pedaging dan giant breed ini bagi tujuan menghasilkan anak yang dapat mencapai kadar tumbesaran yang cepat didalam masa yang singkat, kadar jumlah anak yang lahir banyak(8 ekor), dua sifat ini dipinjam dari sifat bapa dan ibu anak arnab itu sendiri, dimana sifat 'mencapai tumbesaran pantas' diambil dari sifat Giant dan sifat 'beranak banyak' diambil pula dari sifat Pedaging.

Bila baka giant dan pedaging ini dikahwinkan, anak-anak yang dilahirkan banyak kerana ia mengikut sifat dan kejadian arnab baka pedaging tulen, anak-anak yang lahir tadi juga mencapai tahap tumbesaran yang cepat. Disebabkan sifat² inilah, anak² ini diberi gelaran "Hybrid Vigor"~!!!!

Bila ko nak ceritakan pasal masalah dia ni Fahmie?

Masalah yang timbul? ya... setelah anak-anak yang dilahirkan, sepatutnya ianya hanya menjadi stok sembelihan (stok penggemukkan daging - Fryer), tetapi ada segelintir penternak tidak beretika, dengan slamber bodohnya menjual baka yang sepatutnya disembelih ini sebagai jualan baka induk(baka yang digunakan sebagai induk).

Itu yang kadang-kadang ada yang jadi, bila kita kahwinkan induk baka New Zealand White kita dengan pejantan New Zealand White tiba-tiba anak yang lahir warna-warni~, anak lahir sikit(3-4ekor), pejantan dan induk betina lambat matang(kahwin banyak kali tak jadi, sampai umur 7-8bulan baru bleh bunting), kitaran bunting dalam setahun menjadi sikit....

Kenapa begitu?

Baka Hybrid Vigor tu dihasilkan dari baka bapa Giant, jadi sifat² baka giant seperti beranak sikit, lambat matang, cepat membesar, kitaran beranak dalam setahun kurang, semua itu akan diwarisi oleh anak-anak Hybrid Vigor yang dilahirkan.

Diorang yang menghasilkan baka ni hanya ingin mengambil satu atau dua sifat sahaja dari sifat² yang disenaraikan tadi, iaitu cepat membesar dan capaian maksimas. Jadi sifat² gagal yang lain tidak diambil kisah. Kerana pada usia 60 hari, anak-anak itu akan di sembelih.

Tapi disebabkan kebanyakan kita(di Malaysia) tidak tahu, senang² je kena cong dengan geng² dari seberang dengan kehadiran baka² New Zealand White 6-8kg~! pergh!!!! hUhUhUhUhU

Yang suka borak pasal arnab,
Ahmad Fahmi Alias a.k.a iceburn
ArnabKiut Rabbitry
Setiausaha Agung (protem)
Persatuan Penggiat Indutri Arnab Malaysia
Malaysian Rabbit Production Association (MyRPA)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*