*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*

Rancangan "Makan Angin Musim ke III" di TV9 bersama Arnab Kiut Rabbitry @KL. Tarikh Tayangan 20 Mei 2012, jam 8:30 Malam di TV9 Dekat Di Hati~

Khamis, 17 Februari 2011

*.* Air Kencing Putih/Oren Susu - Fosforus/Phosphorus dan Mandikan *.*

*******
salam..sy nak tanya..knp air kencing arnab saya tukar warna mcm teh susu?? sbb Pellet die ke?? ke die sakit perut?? -__-"
5 jam yang lalu · · · Lihat Persahabatan
  • Anda suka ini
    • Iceburn Arnab Kiut
      warna putih didalam kandungan air kencing ialah rembesan lebihan dari bahan fosforus yang terkandung didalam makanan dia(pellet selalunya), cuba belek packing pellet tu, mesti ada tulis kandungan dia(antaranya fosforus).
      perkara ini adalah normal~ :)
      43 minit yang lalu ·
    • ******* oh okay.. xda tulis kandungan pun sbb beli makanan yg timbang tu,plastic merah..huhu..:) pastu kn,arnab x boleh mandikan ke? sbb sy ada baca2,dia kata jgn mandikan sbb arnab sensitif sejuk..
      9 minit yang lalu ·
    • Iceburn Arnab Kiut bagi arnab yang masih kecik, tahap ketahanan dia terhadap suhu sejuk adalah kurenk, kadar pengepaman paru2 akan bertambah disebabkan keadaan sejuk melampau secara tiba2. ini boleh menyebabkan paru2 overload dan pecah. so fatal...
      3 minit yang lalu ·
    • *******
      paru2 pecah??wuwu..nasib baik x mandikan 1 badan..basuh kaki je..btw,trima kasih yer.. :)
      beberapa saat lalu ·
    • Iceburn Arnab Kiut sesamer kaseh~
      beberapa saat lalu ·

2 ulasan:

saidatul noor farhana berkata...

saya nk tnye psl arnab saya...
saya haritu ader beli map made dari seagrass sbgai lapik sangkar...
lepas letak dlm cage, saya tgok arnab sye garu2 badan dia..saya try selak2 tgok bulu dia n nmpk mcm ader mites..adakah mites 2 dtg dr map seagrass yg saya beli 2???saya x pasti bnda 2 adalah kutu atau hama..arnab x garu, tp kerap geleng2 kn kepala...dan ada jugak garu2 badan n kaki...

berthaimy berkata...

sy nk tny sikit..arnab sy kerap sgt kencing 2hari ni..kenapa ye...?die sakit ker...?

Catat Ulasan

Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com

**TAWARAN ISTIMEWA KURSUS ARNAB FEB**

Disebabkan peningkatan dari segi kapasiti tempat dan perubahan suasana dan quota awal 10orang peserta telah dicapai. Pihak kami berbesar hati ingin menjemput seramai mungkin kepada sesiapa yg berminat untuk bersama2 berkongsi ilmu penternakan arnab dengan cara:-
1- setiap peserta pertama dikenakan bayaran rm100, tetapi jika beliau membawa seorang lagi peserta ke dua, peserta kedua hanya dikenakan yuran rm80 sahaja!
2- jika mendaftarkan 3orang peserta, peserta ke 4 adalah percuma, iaitu rm300 untuk 4 orang (rm75/org!)
Pada hai tersebut juga peserta2 layak mendapatkan diskaun untuk barangan2 berkaitan penternakan dan lain2 brg seperti hay dsbg.

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

Pengikut

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

*.* Rabbit Pellet Arnab *.*

Pellet Bengy, Gold Coin dan FFM sedia untuk dijual~ (Bermula 1 Dis 2010)
Bengy RM40/25kg seguni
FFM RM88/25kg seguni
Gold Coin RM60/25kg seguni

Bengy RM15/5kg, RM28/10kg.
FFM RM40/5kg, RM68/10kg.
Gold Coin RM20/5kg, RM38/10kg.

Bengy Crude Protein 15%
FFM Crude Protein 17%
Gold Coin Crude Protein 17-19%


RM200/Bulan

RM200/Bulan
Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*